De hostingmarkt is definitief volwassen geworden

Terwijl ik enkele weken geleden bezig was om de prijzen van webhosting in kaart te brengen zat ik met een dilemma. Verschillende hosters – waaronder Versio – hadden vaak één webhostingpakket dat beduidend goedkoper was dan hun andere pakketten. Daarbij vroeg ik mij af of ik die pakketten wel moest toevoegen omdat dit overduidelijk lokkertjes te zijn met als bedoeling om zo goedkoop mogelijk te lijken op vergelijkingssites.

De prijsverhoging van Versio betreft feitelijk twee dingen. Het eerste is dat het webhostingpakket dat als lokkertje gold niet meer bestaat en dat er in plaats daarvan een meer marktconforme prijs voor de dienst moet worden betaald. De tweede is dat de domeinnamen niet langer met nauwelijks marge worden aangeboden.

Dat sluit precies aan bij de gedachte die ik had. Dat spotgoedkope webhostingpakket en die belachelijk goedkope domeinnamen zijn gewoon te goedkoop. Dat hoort niet de maatstaf te zijn in een vergelijking van diensten in een volwassen hostingmarkt. Door deze prijsverhoging bewijst Versio daarom naast zichzelf ook de markt een dienst.

Er is nu een level playing field ontstaan tussen verschillende hosters. Tot nu toe konden klanten wijzen naar Versio. Kijk daar kan het wel voor een halve euro per maand. Dat zal er ongetwijfeld ook voor hebben gezorgd dat andere hosters zich hebben moeten verantwoorden voor hun prijzen. Daarmee heeft Versio de hele markt onder druk gezet.

Daar staat tegenover dat die druk op de markt er ook voor gezorgd heeft dat collega hosters keuzes hebben moeten maken met betrekking tot hun prijzen en ook gedwongen zijn tot nadenken over waarom zij bepaalde prijzen hanteren. In het verleden werd er veelal gewezen op het feit dat je Versio niet kan bellen. Tegenwoordig zijn er meer hosters voor wie dat normaal is. Klanten die daar geen behoefte aan hebben hoeven daar ook niet voor te betalen. Dat zorgt voor extra keuzevrijheid voor klanten.

Nu de druk van de markt is verdwenen wordt het interessant om te zien wat er gebeurd. Versio is nu als prijsvechter van het toneel verdwenen. Er zijn nog enkele andere partijen die vergelijkbare tarieven hanteren als Versio. Daarmee wordt ook het deel van de markt dat Versio met lage prijzen bediende nog steeds bediend. De hostingmarkt is daarmee nu definitief volwassen geworden.